În cadrul exercițiului Swift Response 24, organizat de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF), România devine gazda celui mai amplu desant aerian văzut în Europa după Al Doilea Război Mondial. Mii de militari și sute de mijloace tehnice din șapte state participă la această operațiune complexă, ce are ca scop recuperarea unei baze militare ocupate.
Manevrele militare se desfășoară în multiple locații din țară, printre care Câmpia Turzii, Turda, Cincu, Otopeni, Boboc și Caransebeș. Participanții din peste 5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, reprezentând șapte state aliate și partenere, vor colabora timp de aproape trei săptămâni, sub coordonarea MApN.
În România, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în colaborare cu Forțele Terestre Române și sprijinul Forțelor Aeriene Române. Această colaborare strategică face parte din manevrele DEFENDER 24, coordonate de USAREUR-AF.
Scenariul exercițiului presupune realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon. Aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos vor fi prezenți în România, alături de alți participanți din Germania și Suedia.
Cu implicația a peste 3.650 de militari americani și 9.500 de militari din statele aliate și partenere, Defender 24 se remarcă ca unul dintre cele mai mari exerciții coordonate de SUA pentru apărarea flancului estic al NATO.