În cadrul emisiunii ”La ordinea zilei”, difuzată în 19 februarie 2024, Alina Csiki a dedicat un episod special omagierii Zilei Naționale Constantin Brâncuși, avându-l ca invitat pe talentatul actor Andi Mocanu, protagonistul din piesa de teatru ”Nesfârșitul Brâncuși”, în care dă viață și profunzime celebrului sculptor de geniu.
Într-o discuție plină de profundă reverență față de opera și spiritul lui Brâncuși, Andi Mocanu a subliniat importanța simbolurilor reinventate de artist în creațiile sale, evidențiind în mod special Coloana Infinitului, ca o manifestare a aspirației umane de transcendență și înălțare. ”Fiecare avem o chemare înspre ceva, dar mulți nu își urmează sufletul! Iată că un mocan a sublimat meșteșugul cioplirilor” evidențiind calitățile spirituale ale unui întreg neam.”
Povestind despre transformarea personală pe care a experimentat-o interpretând acest rol complex, Andi Mocanu a împărtășit că fiecare individ are o chemare interioară, iar el a simțit că a fost chemat să transmită esența și mesajul lui Brâncuși prin arta sa. Andi Mocanu a subliniat că interpretarea acestui rol a fost o onoare și o responsabilitate pe care a germinat-o timp de 5 ani.
”Acestea sunt taine ale creației brâncușiene, ale cărei sculpturi au la bază geometrie sacră, numărul de aur. Amercianii nu au realizat pe vremuri că Brâncuși crea dincolo de formă. Pasărea aceea filiformă e, de fapt, esența zborului. Astfel creează un artist elevat.” Andi declară că a avut nevoie de timp pentru ca aceste adevăruri să cadă în el. Dar publicul de pretutindeni nu se lasă impresionat de sintagmele filosofice, ci prin naturalețea adevărurilor emise.
În plus, Brâncușologul Valeriu Butulescu (autorul piesei de la care s-a pornit abordarea, ”Infinitul Brâncuși”) și regizorul Ioan Batinaș, din spatele piesei ”Nesfârșitul Brâncuși”, stârnesc apreciere pentru abilitatea lor de a evidenția valențele noi și profunde ale operei sculptorului.
Andi Mocanu a adăugat că piesa de teatru a călătorit deja prin diverse orașe din țară, născută fiind la Brașov, apoi pusă în scenă la Târgu Mureș și Timișoara, urmând să ajungă și în Cluj și Oradea în viitorul apropiat. Cu o echipă unită de 20 de ani – Trupa SublimArt, actorul a subliniat că fiecare reprezentație este o experiență profundă, iar publicul răspunde cu emoție și recunoștință la mesajul universal al piesei.
Actorul a subliniat că Brâncuși a reprezentat o punte între tradiția și modernitatea românească, căutând mereu forma divină și simplitatea în creațiile sale, și că este o onoare să poți transmite această moștenire culturală și spirituală următoarelor generații.
Astfel, omagierea Zilei Naționale Constantin Brâncuși a adus în prim plan nu doar geniul artistului, ci și sensibilitatea și înțelegerea profundă pe care actorul Andi Mocanu și toți cei implicați în piesa de teatru le poartă față de arta acestuia.