Sâmbătă, 8 aprilie, la ora 12.00, din Piața Unirii din Brașov, 1.200 de sportivi, amatori și profesioniști, vor lua startul la cea de a X-a ediție a Semimaratonului Brașov Intersport, care se va desfășura pe străzile din Șchei, la Pietrele lui Solomon, pe drumul forestier și pe potecile de pe Tâmpa. Alergătorii vor concura la una dintre cele două probe: semimaraton, de 21 km, și cros – de 10 km.
,,Traseele au ca punct de start-sosire zona Piața Unirii, lângă Prima Școala Românească și continuă pe unele dintre cele mai spectaculoase poteci și drumuri forestiere din jurul centrului vechi al orașului. Pietrele lui Solomon, vechea carieră de piatră din Poiana Brașov, șaua Tîmpei, Poiana Stechil sunt câteva din zonele unde concurenții vor ajunge în alergare. În acest an, în parteneriat cu Asociația Magic, susținem MagiCARE Brașov, un proiect care oferă sprijin emoțional și material copiilor cu afecțiuni oncologice grave, internați pe secția de oncopediatrie de la Spitalul de Copii din Brașov și părinților lor. Sumele necesare sunt strânse din taxa de participare la concurs și cu ajutorul donatorilor. Asociația Magic va fi prezentă cu mascote, zâne și eroi de poveste, cu truse de culori pentru picturi pe față pentru copiii participanților la eveniment și pentru toți doritorii prezenți”, a declarat Mark Kovacs, unul dintre organizatori.
Acest eveniment sportiv este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.
Competiția se va încheia cu o festivitate de premiere, în care vor fi acordate mai multe categorii de premii în bani și produse. De asemenea, organizatorii au pregătit la finalul cursei un eveniment de tip pasta party, pentru a recompensa efortul tuturor participanților.
Înscrierile se fac exclusiv online pe site-ul competiției la adresa: https://semimaraton.ro/inscriere/. Termenul limită de înscriere este de 29.03.2023, taxa de participare fiind de 180 de lei.
Traseu semimaraton
Traseul de 21 km pornește din Piața Unirii. După circa 2,5 km de asfalt, se trece pe drum forestier până la Pietrele lui Solomon (3 km), continuă pe drumul forestier, în serpentine, într-o urcare de dificultate medie, în jur de 5,5 km, până la cariera din Poiana Brașov (8,5 km), unde se atinge punctul cel mai înalt al traseului. De aici, se coboară pe poteca marcată cu triunghi albastru până la punctul de răscruce numit „La Băncuță” (11 km). Părăsind acest punct, traseul continuă pe aceeași potecă, marcată în continuare cu bandă albastră, trecând prin Poiana Stechil (km 12) și ajungând în Șaua Tâmpei (14 km). De aici, se coboară pe drum forestier până la bariera din Răcădău (15,3 km), de unde urmează o porțiune de traseu plat, până la „Treptele lui Gabony” (16,8 km), urmată de ocolirea Tâmpei pe curbă de nivel, trecând pe la „Băncuța de Piatră” și, ulterior, prin spatele grădinilor, până în cartierul Șchei, în punctul numit „La Troiță”(19,2 km). Traseul se încheie pe străduțele din Șchei, ce duc înapoi către Piața Unirii.
Traseu cros
Traseul de cros pornește din Piața Unirii, la fel ca cel de semimaraton, și parcurge circa 2,5 km de asfalt. Se trece apoi pe o porțiune de drum forestier ce ajunge la Pietrele lui Solomon (3 km) și continuă într-o urcare de dificultate medie. După 1 km se desparte de traseul de semimaraton, continuând pe forestierul Valea cu apă. După o porțiune de 1,7 km, urmează o curbă la stânga, traseul urcând încă 300 m până la punctul de intersecție cu traseul de semimaraton numit „La Băncuță” (6 km). Din acest loc, cele două trasee sunt comune pe o porțiune de 1,3 km, urmărind poteca marcată cu bandă albastră până în Poiana Stechil (7,3 km) – cel mai înalt punct al traseului de cros. Aici, traseele se despart din nou, cel de cros coborând direct la „Fântâna Dreptății” (8,8 km), apoi pe lângă „Turnul de Apă”, unindu-se din nou cu traseul de semimaraton la punctul denumit „La Troiță”. Urmează o porțiune de asfalt pe străduțele din cartierul Șchei, care se încheie la finish-ul din Piața Unirii.